U Nami otvorena Gradska zalagaonica

Istočna Hrvatska dobila je svoju prvu zalagaonicu, smještenu na katu robne kuće Nama. Želja je da postane mjesto povoljne kupnje, trampe, cjenkanja i ostalih čari koje donosi ovakav način trgovanja, kažu u Gradskoj zalagaonici.

– Ideja postoji tri godine, a vidio sam kako takav posao dobro funkcionira u inozemstvu. Zanimljivo je da kod nas, čak ni u jeku krize, nije otvorena nekakva zalagaonica kao mjesto gdje ljudi mogu lako i brzo doći do novca. Gradska zalagaonica u Osijeku treća je ili četvrta u Hrvatskoj, a prva u našoj regiji. U vezi s prodajom sve je jasno: dogovorimo se oko cijene, vlasniku dajemo novac i predmet stavljamo na police. Pri zalogu predmet se procjenjuje i vlasniku se daje određena svota novca, a predmet se zadržava na dogovoreno razdoblje. Kada to vrijeme istekne, vlasnik može doći i svoj predmet otkupiti za samo nešto višu cijenu od iznosa koji je dobio pri zalaganju – rekao je 24-godišnji Tomislav Šumanović, suvlasnik Gradske zalagaonice.

Poslovati se može bilo čime, od elektronike i antikviteta do automobila, motocikala, nakita, sportske opreme i rekvizita, znački i svega što ima nekakvu tržišnu vrijednost i moguće zainteresirane kupce. Među značajnijim sredstvima poslovanja svakako je zlato, a Šumanović napominje kako će se u Gradskoj zalagaonici nuditi konkurentna cijena za zlato. Među egzotičnijim predmetima koji su ponuđeni u zalagaonici je džepni zlatni sat iz 1900. godine u dobrom stanju, vrijedan između šest i sedam tisuća eura.

– Taj je sat specifičan, jer nesumnjivo ima vrijednost, ali je upitno tržište za tako egzotičan predmet, a s tim je stvarima teško balansirati, jer bez kupca taj predmet, unatoč izdašnoj procijeni, ne vrijedi mnogo – kaže mladi poduzetnik.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)